lauantai 25. maaliskuuta 2017

Erityistä tukea tarvitsevien palveluissa korjattavaa

Espoossa on monta tahoa, joista muodostuu kehitysvammaisten tai erityistä tukea tarvitsevien lasten palveluja tarjoava kokonaisuus. Yhtäältä kehitystä ja tuen tarvetta selvittää ja seuraa Espoon kehitysvammaisten kuntoutusyksikkö EKKU, toisaalta sosiaali- ja terveystoimen alla oleva vammaispalvelut, unohtamatta sivistystoimen palveluita eli kehitysvammaisille ja erityistä tukea tarvitseville lapsille tarjolla olevia erilaisia koulumuotoja. Nämä kolme eivät viesti keskenään mitä tulee niiden toimintaan ja ohjeisiin. Erityistä tukea tarvitsevat lapset hyötyvät ohjatusta iltapäivätoiminnasta ja lääkäri usein lausuukin asiasta kuntoutussuunnitelmassa - siinä mainitut toimenpiteet ja terapiat ovat kehitysvammalain mukaista erityishuoltoa joka on aina maksutonta.

Espoo on keskittänyt IP-kerhot siten, että kullakin koululla on yksi tuottaja. Joissakin kunnan oma, mutta yhä useammin yksityinen yritys. Toisaalta IP-kerhopaikka tulee hakea oppilaan oman koulun IP-kerhosta. Erityistä tukea tarvitsevat lapset ovat harvoin lähikoulussa eli he tarvitsevat koulukyytejä – Espoo maksaa kaksi matkaa päivässä. Ne riittävät vain jos IP-toiminta on omalla koululla.

Erityistä tukea tarvitseville lapsille on tärkeää, että IP-kerhopaikka on tuttu ja sinne siirtyminen helppoa, minkä lääkärikin on yleensä lausunnossaan todennut. Vammaispalveluja on ohjeistettu, että kaupunki maksaisi vain omista IP-kerhoistaan. Jos koululla ei ole kaupungin IP-kerhoa, pitäisi hakea muualta kuin omalta koululta vastoin lapsen etua!

Joko oppilaan pitää hakea paikkaa, johon maksusitoumusta ei saa tai joka ei ole lapsen edun mukainen ja johon ei saa kuljetusta. Kuntalaiset asettuvat eri asemaan sen mukaan, missä asuvat tai mitä koulua lapsi käy. Tämä on väärin! Suunnitelmat ja ohjeet pitää olla kaikilla tiedossa hyvissä ajoin, jotta niistä voidaan lausua ja tarvittaessa muuttaa.

Yhtenä rikkana rokassa on myös KELA:n toiminta. Aiemmin KELA muistutti asiakastaan esimerkiksi päättymässä olevasta vammaistuesta toimittamalla hakemuslomakkeen hyvissä ajoin jatkon hakemiseksi. Nykyään näin ei enää toimita, vaan lakisääteisesti tukeen oikeutetun on huomattava itse hakea sitä ajoissa. KELA tosin maksaa takautuvasti tukea puolen vuoden ajalta, jos se ehtii katketa, mutta monella tuen saajalla ei olisi varaa odotella päätökseen kuluvaa kahta kuukautta  virheen huomaamiseen (tuen tulo loppuu) menevän yhden kuukauden lisäksi.

Ei kommentteja: