maanantai 21. heinäkuuta 2008

JSN:n puheenjohtaja haluaa nimet nettiin

Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Pekka Hyvärinen haluaa, että Internetin keskustelupalstojen keskustelijoita vaadittaisiin kirjoittamaan omalla nimellään. Kyllä taas puhutaan suuta suuremmalla - tuntematta Internetin perusteita yhtään.

On totta, että johonkin rekisteröitymistä edellyttävään keskusteluforumiin kirjoittavia voitaisiin velvoittaa ilmoittamaan oikeat tietonsa tällaiselle forumille. Tosiasiallisesti Internet tarjoaa - ja sen kuuluukin tarjota - kuitenkin hyvin pitkälle anonymiteetin sitä tarvitsevalle. Keskusteluforumeja ylläpitävillä tahoilla ei ole mitään juridisia oikeuksia tai edes mahdollisuuksia rekisteröityneiden henkilöiden tietojen tarkistamiseen.

Jos joku haluaa luoda itselleen alter egon, jolla nettikirjoittelua harrastaa - hän kykenee siihen. Vieläpä varsin helposti. Ilmeisesti juuri tästä syystä mm. kaikkia Susan Kuros... anteeksi Ruususta loukanneita nettikirjoittelijoita ei saatu kiinni ja edesvastuuseen.

Pistänpä vielä Hyväristä paremmaksi ja ehdotan, että Forumille kirjoittajia vaadittaisiin pitäytymään lain sallimissa rajoissa. Lopuksi totean, että täältä Suomesta käsin on helppo ihmetellä, miksi netissä on ylipäätään mahdollista piiloutua isoveljen näköpiiristä. Katsaus maailmalle pitäisi osoittaa useimmille, että netin tarjoamat mahdollisuudet saattavat olla ainoa henkireikä toisinajattelijoille; kuten nyt esimerkiksi Olympialaisten muodossa kilpeään kiillottavassa Kiinassa.

1 kommentti:

Sami Lehtonen kirjoitti...

Tuli tarpeelliseksi täydentää tätä tekstiä jo samana päivänä. Helsingin Sanomien tuoreissa lusikkansa soppaan työntävät jo useat päätoimittajatkin (Mauri Liukkonen, Jorma Pokkinen, Aimo Massinen, Erkki Laatikainen, Reetta Meriläinen). Ilmeisesti kaikilla focus on vain oman lehden keskusteluosiot ja laajempi perspektiivi Internetin teknologiseen taustaan puuttuu.

Pokkinen mainitsee asiaan liittyen erityisenä ongelmana Seppo Lehdon kaltaiset kirjoittajat. Aivan käsittämätön lisäys; Seppo Lehto on niitä harvoja kirjoittajia, joiden kirjoituksien yhdistäminen tekijään on triviaalia.

Helsingin Sanomien Reetta Meriläinen taas pitää käynnistynyttä keskustelua tervetulleena päänavauksena. Voinen tuoda tässä ja nyt esiin, ettei netissä käyttäytyminen ole mikään uusi aihe. Netiketin sanoiksi pukemisessa kunnostautui Jukka "Yucca" Korpela jo liki kymmenen vuotta sitten. Jossakin vaiheessa netin vanhat parrat vain unohdettiin ja keskusteluforumit ja chatit "keksittiin" uudelleen web:in päälle rakennettuna ja koristeltuna.

Se kaikki on käyty läpi jo vuosia sitten!