keskiviikko 17. syyskuuta 2008

Voitot yksityistetään ja tappiot sosialisoidaan

Otsikon mukainen vitsi ja puolitotuus on taas lähestulkoon arkea. Samaa toimintamallia käytettiin pitkälti kotomaisessa pankkikriisissä ja nyt sitä noudatetaan - ainakin osin - myös Yhdysvalloissa. Olisiko Lehman Brothersin velkojen ja varojen välinen erotus ollut 130 miljardia dollaria, jos jo Bear Stearns olisi päästetty kiltisti konkurssiin, eikä naitettu 30 miljardin dollarin valtiollisten myötäjäisten kanssa JP Morganille?

Joka tapauksessa on askel oikeaan suuntaan, että yltiöpäisellä riskinotolla tuotetut tappiot myös realisoituvat. Tästä näkökulmasta onkin aivan päätöntä, että istuva hallitus ei näe mitään ongelmaa siinä, että pankit hinkuvat itselleen oikeutta roplata sopimusehtoja jos pankin vakavaraisuus sitä edellyttää. On täysin väärä ajattelumalli, että oma vastuuton toiminta voidaan maksattaa luottoasiakkailla ja taas mennään!

Jos pankki luotottaa asiakkaitaan ilmaiseksi - se on pankin ongelma. Jos asiakkaalle annetaan luottoa ilman riittävää vakuutta yli tämän maksukyvyn - se on pankin ongelma. Tai ainakin näin pitäisi olla. Jos pankeille annetaan työväline, jolla taloudellista tilannetta voi aina tarpeen tullen kohentaa - löystyy luotonanto entisestään.

Kylmä fakta on, että riskeistä piittaamattoman liiketoiminnan tappiot pitää vain kestää - ei etsiä maksumiehiä muualta. Kyse on kuitenkin perustavanlaatuisista kylmistä taloudellisista faktoista, joiden nojalla arvio riskeistä ja mahdollisista tuotoista pitäisi tehdä. Herääkin kysymys, minkä tasoista koulutusta nykypäivän kauppatieteilijöille oikein tarjotaan. Ainakin omien opiskelujeni aikaan (sivuaineeni oli tuotantotalous) näitä asioita kyllä käytiin läpi.

Nykyistä vapaata markkinataloutta (jota kyllä kannatan) pitäisi jossakin määrin ohjata siihen suuntaan, että pitkän aikavälin maltillinen sijoitustoiminta olisi aina parempi vaihtoehto kuin yltiöpäinen riskinotto pikavoittojen toivossa. Itse en näe juuri mitään tarvetta niin kutsutuille johdannaisille - vielä vähemmän lyhyeksi myymiselle. Pörssin on tarkoitus kerätä pääomia yritysten käyttöön; ei toimia nykypäivän laukkaratana.

Eräs osuva vertaus pörssille onkin vanha kunnon musta pekka -peli. Sillä erotuksella, että pörssissä musta pekka -kortteja on paljon enemmän ja niillä on taipumus jäädä viimeiseksi piensijoittajien käsiin.